Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hjärnvågor mäts på skidskyttar i Östersund och förhoppningen är att utforma mentala träningsprogram som ska förbättra förmågan att fokusera. Foto: SVT

Pilotprojekt mäter hjärnvågor på skidskyttarna i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Genom bättre koll på hjärnvågorna ska prestationerna förbättras. Det är tanken bakom ett nytt utvecklingsprojekt som just nu genomförs bland skidskyttarna i Östersund. Se hur mätningen av hjärnvågor går till och hör forskningsassistent Tom Toolis berätta mer om det hela i videon ovan.

Det är första gången som det här testas inom skidskyttet, det vill säga att undersöka om det är möjligt att använda så kallad neurofeedback för att förbättra skytteprestationerna inom skidskyttet.

Tidigare har man inom skidskyttet undersökt hur hjärnvågsfrekvensen ser ut hos skidskyttar under tävling, men nu undersöks om det är möjligt att utforma mentala träningsprogram för att styra en viss typ av hjärnvågor – och på så vis förbättra förmågan att fokusera under skyttet.

Studien är ett utvecklingsprojekt där 30 skidskyttar från Utvecklingslandslaget och Mittuniversitetets idrottsakademi testar om de kan förbättra sina skytteprestationer med hjälp av neurofeedback.

Bakom studien står Nationellt vintersportcentrum, NVC, och Mittuniversitetet i Östersund som samarbetar med Bangor university i Wales.

Förhoppningen är att kunna utforma strategier så att skidskyttarna kan lära sig kontrollera sina hjärnaktivitetsnivåer.

Neurofeedback inom golf

Tidigare studier har visat att de mest framgångsrika skyttarna verkar ha en förmåga att öka sin uppmärksamhet och fokusering under skyttemomentet genom att försätta sig i ett tillstånd av lugn, när hjärnan domineras av en viss typ av hjärnvågor, så kallade thetavågor.

Forskningsassistent Tom Toolis, som både har en forskar- och idrottsbakgrund, samlar nu in data från skidskyttarna. Efter en analys avgörs om det är möjligt att utforma ett neurofeedbackprogram inom skidskyttet.

Användningen av neurofeedback har tidigare testats inom golf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer