”Bättre läge än vad vi haft tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

– Vi får effekt med de insatser vi gör, säger räddningsledare Anders Ahlström.

I nuläget är alla bränder i Jämtlands län inringade.

Under söndagen bjöd räddningstjänsten in till konferens för att berätta om det rådande läget kring de olika bränderna som finns .

– I dag har vi ett lite bättre läge än vad vi haft tidigare. Vi har fina rapporter från de olika insatsområden vi jobbar i, säger räddningsledare Anders Ahlström.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Men med det sagt vill räddningstjänsten ändå poängtera att faran inte är över då bränderna återigen kan sprida sig eller nya bränder kan uppstå.

– Vi har haft lite svalare luft, lite regn på en del ställen. Det har lugnat ner sig men det kommer att torka upp igen. Skulle det börja blåsa mer kan det här förändras, men just nu så har vi ett gynnsamt läge. Vi jobbar för att göra så mycket nytta vi kan under den här tiden, säger Anders Ahlström.

Några större bränder

På en del ställen är det fortfarande några större bränder.

– Där är faran inte över än. Vi jobbar på för att behålla våra begränsningslinjer så att det inte blir värre, säger Anders Ahlström.

Det gäller främst bränderna i Fågelsjö och Storbrättan.

– Skulle bränderna bryta igenom skulle de göra det åt nordväst. I Storbrättans fall så skulle den då hota ytterligare mark. I Fågelsjös fall skulle den då hota igen de fastigheter och boende som finns där. Med det sagt, det är ingen fara i nuläget men vi vågar ännu inte ropa hej. Det återstår väldigt mycket arbete där innan vi är klara på plats, säger Teresia Gustafsson, brandingenjör.

Däremot har släckningsarbetet gått bra på de mindre bränderna.

– Om vi tittar på de mindre så är faran inte större än att vi kan lämna över till markägare och att de får efterbevaka och ta det lilla som dyker upp, säger Anders Alhström.

Det gäller exempelvis branden i Hanåsen i Bräcke kommun där räddningstjänsten lämnat platsen.

Eldningsförbud råder fortfarande

Under presskonferensen pekade Anders Alhström på att eldningsförbudet fortfarande råder.

– Det är lika viktigt fortfarande. Vi har inte energi att åka på onödiga bränder.

Det är vecka som präglats av bränder. Under presskonferensen summerade landshövdingen Jöran Hägglund läget.

Totalt 20-tal bränder

– Vi har haft ett 20-tal bränder, vi har haft tillgång till ungefär 15 helikoptrar. Över tid ett eller flera av de särskilda plan som vattenbombar, säger han.

Dessutom har enskilda människor drabbats av dessa bränder.

– Det är ungefär 200 fastigheter som har evakuerats, många av dem har fått komma tillbaka igen men det finns ett antal som inte har fått göra det.

Boende i Huskölen, i Härjedalen vid gränsen mot Gävleborg, är boende fortfarande evakuerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet