Sjuksköterskan Fredrik Söderkvist åker ut med bemanningsbilen. Det frigör de vanliga ambulanserna till mer akuta larm. Foto: SVT

Bedömningsbilen i Östersund har börjat rulla – frigör ambulanser till akuta larm

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan började bedömningsbilen åka på så kallade prio 2-larm och prio 3-larm inom en radio på tre mil från Östersund. Det är som en minihälsocentral som kommer hem till den som slagit larm via 112.

Bedömningssbilen är bemannad med en sjuksköterska som ska avgöra vilken vårdnivå som passar patienten. Det kan till exempel handla om patienter som varit dåliga ett tag och inte kan ta sig till hälsocentralen, sårskador och smärtlindring.

– Jag kommer att kunna göra mycket, säger Fredrik Söderkvist som är en av sjuksköterskorna som åker iväg i bedömningsbilen. Jag kan även boka tid på hälsocentralen eller ordna sjuktransport. Jag kallar på ambulans om läget är akut.

Kör högst tre mil

Bedömningsbilen är en ambulans som inte används och ska på sikt bytas till en bil. Den utgår från Östersund och kör i en radie på tre mil.

– Om bedömningsbilen är långt borta och sen behövs det en ambulans då ska ambulansen också åka en lång bit ut, säger enhetschefen Peter Mähler. Det tar då längre tid innan en ambulans är på plats.

Öronmärkta pengar

Regionen har fått statliga pengar som är öronmärkta för att utveckla det som kallas Nära vård. Bedömningsbilar i Östersund, Strömsund och Sveg är ett led i det arbetet.

– Patienten får snabbare vård samtidigt som ambulanserna kan användas där de behövs bäst, säger Peter Mähler.

Det är SOS Alarm som avgör om det är bedömningsbilen eller en ambulans som ska rycka ut på ett larm.

– Även bedömningsbilen kan åka på akuta ärenden som olyckor, säger Fredrik Söderkvist. Är jag i närheten åker jag självklart dit.

Se bedömningsbilen och möt Fredrik Söderkvist i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.