Via en dejtingapp fick kvinnan kontakt med en man som uppgav sig vara amerikansk militär i utlandstjänst. Den falska romansen slutade med att hon blivit lurad på 100 000 kronor. Foto: SVT Design

Bedragen på 100 000 av ”amerikansk” fejkmilitär

Publicerad

En kvinna från Östersund har blivit bedragen på över 100 000 kronor. Det har skett i vad som polisen betecknar som ett ”romansbedrägeri” efter att kvinnan och en man fått kontakt via en dejting-app. Flera kvinnor i samma län har drabbats.

Kvinnan var rädd för att hamna i fängelse på livstid i USA, när hon vände sig till polisen. Det hon inte förstått var att hon fallit offer för en typ av lurendrejeri som pågår i närmast industriell skala.

Via appen fick hon kontakt med en man som uppgav sig vara amerikansk militär i utlandstjänst. Han använde sig dessutom av ett foto på en ung, stilig herre i uniform.

Blev hennes ”pojkvän”

Kvinnan uppger att hon efter en tids upprepade kontakter betraktade mannen som sin pojkvän. Själv förklarade han att han tänkte komma till Sverige så att de båda kunde förlova sig.

Sedan tog det fart på riktigt. Diverse akuta kostnader uppstod för mannen, men han kunde lugna kvinnan med att han hade ett stort arv på ingång. I accelererande takt drogs hon in i en fejkad härva som slukade mer och mer pengar. Totalt har kvinnan gjort 14 överföringar till honom och sammanlagt alltså på över 100 000.

Dog – i tre veckor

Inte ens när mannen uppgav att han ”dött” men mirakulöst vaknat upp ur ett komaliknande tillstånd efter tre veckor insåg kvinnan att hon var grundlurad. När hon slutligen vände sig till polisen så var hon helt enkelt rädd. Hon hade blivit ilurad att de överförda pengarna varit del i en brottslighet och att hon riskerade att råka riktigt illa ut.

Polisen säger att flera kvinnor i Jämtlands län råkat ut för liknande bedrägerier. Ofta utger sig bedragarna för att vara just amerikanska militärer i utlandstjänst. Men allt är bara en fasad i en internationell, samvetslös plundringsverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer