Länsborna blir allt fler, visar ny statistik från SCB. Foto: SVT

Befolkningen ökar i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Vi blir allt fler jämtar och härjedalingar. Ifjol ökade länsbefolkningen med 345 personer jämfört med året innan.

I Jämtlands län bor numera 131 155 personer och antalet ökade alltså med 0,3 procent mellan år 2019 och 2020.

Det visar nya siffror från SCB, Statistiska centralbyrån.

– Det som gör att folkmängden i Jämtland ökar jämfört med året före är framför allt inflyttningen. Länet registrerar 4 841 inflyttade, jämfört med 4 260 utflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Befolkningen ökar med minst 0,2 procent i fyra av länets åtta kommuner jämfört med året före. Men skillnaden är stor mellan olika kommuner. Den största ökningen står Åre kommun för (2,7 procent), medan folkmängden i Bräcke kommun däremot minskade med 1,9 procent.

Här kan man se hur utvecklingen sett ut i olika kommuner när det gäller befolkningsförändringen. Foto: SCB

Samtidigt hör Jämtlands län till de län i landet som har fler kommuner som krymper än växer (de övriga länen är Västerbotten och Norrbotten) enligt SCB.

– Jämtland är ett av de län som har haft en kännbar befolkningstillväxt under de senaste åren. På tio års sikt har antalet invånare gått upp från 126 691 till 131 155, alltså en ökning med 3,5 procent, säger Linus Garp i pressmeddelandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.