Beslut om sänkt hastighet på E45 rivs upp – kan bli 90 kilometer i timmen igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att bland annat Bergs och Östersunds kommuner lämnat in överklagan mot beslutet om att sänka hastigheten till 80 km/tim på E45 mellan bland annat Brunflo och Svenstavik har regeringen rivit upp beslutet. Beslutet ska skickas tillbaka Trafikverket – och hastigheten kan komma att höjas till 90 km/tim igen.

– Man har lyssnat på våra argument och längs den här sträckan är den största trafikfaran viltet, och tidigare har Trafikverket beslutat om att sätta upp ett viltstängsel längs sträckan, säger Therese Kärngard (S) kommunalråd i Bergs kommun.

För två år sedan sänktes hastigheten längs E45:an på flera sträckor, bland annat mellan Brunflo och Svenstavik, till 80 km/tim. Och i slutet av förra året krävde bland annat Bergs och Östersunds kommuner att regeringen skulle återinföra 90-skyltarna på sträckan.

Regeringsbeslut under torsdagen

Och igår bestämde regeringen att Trafikverkets beslut om att sänka hastigheterna ska upphävas och ärendet ska skickas tillbaka till myndigheten för vidare behandling. Det beskedet fick Therese Kärngard från Socialdemokraternas partiombudsman på fredagsförmiddagen.

SVT Nyheter Jämtland har tagit del av regeringens beslut. Där står bland annat ”att man vill värna om landsbygdsperspektivet och goda levnadsvillkor i hela landet. Satsningar på tillgänglighet och trafiksäkerhet på landsbygden bör därmed gå hand i hand.” Man skriver även att det finns skäl att ”inte genomföra begränsningen i den omfattning som framgår av det överklagade beslutet.”

Flera sträckor berörs

Beslutet gäller inte bara sträckan mellan Brunflo och Svenstavik, utan även övriga sträckor som omfattats av hastighetssänkningen.

– Jag tycker att regeringen har lyssnat och det här berör många. Det är många som arbetspendlar längs den här sträckan så de kommer att få ihop sin vardag bättre, och transportsektorn får ihop sina arbetstider på ett bättre sätt, säger Therese Kärngard.

Elise Ryder Wikén (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Jämtland Härjedalen, är även hon positiv.

– Det är är en viktig signal även kring det som pågår på E14 med hot om sänkning. Så både för E45 och E14 är det positiva nyheter, säger hon.

Therese Kärngard tror att en viktig del i varför regeringen beslutade enligt kommunernas önskan är att Trafikverket sedan tidigare beslutat om att sätta upp ett viltstängsel längs hela sträckan mellan Brunflo och Åsarna.

Dessa sträckor omfattas av beslutet:

Östersund – Häggenås

Från 90 km/tim till 80 km/tim

Väg 535 Åsarna – Väg E14 Brunflo

Från 90 km/tim till 80 km/tim

260 meter söder om väg 316 Älden – Väg 535 Åsarna

Från 100 km/tim till 80 km/tim

Nilsvallen, Sveg – Väg 84 Älvros

Från 90 km/tim till 80 km/tim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.