Beslut om sparkrav på 104 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige fattar idag, måndag, det definitiva beslutet om att Östersunds kommun ska spara 104 miljoner kronor nästa år.

I våras fattade kommunfullmäktige beslut om budgetdirektiv för varje nämnd och efter vissa justeringar, exempelvis äskanden från nämnderna, kommer fullmäktige idag att fattade det slutliga beslutet om budgeten för 2018.

Sparkravet uppgår till 104 miljoner kronor. De beloppsmässigt största besparingarna drabbar de två stora nämnderna: barn-och utbildningsnämnden och vård-och omsorgsnämnden. Men procentuellt sett är det socialnämnden och kommunstyrelsen som har de största (se faktrutan nedan).

Kritik från oppositionen

– Vi är kritiska mot att man sparar så mycket på socialnämnden, exempelvis fattar man ett beslut att man vill att de flyktingar som bor på HVB-hem när de fyller 18 ska bo kvar, men man anslår inga pengar till det och samtidigt halverar regeringen i princip bidragen dit, säger oppositionsråd Pär Jönsson (M).

Kritiken tillbakavisas av den styrande majoriteten som konstaterar att Alliansen ju vill spara 60 miljoner kronor mer än majoriteten.

– Vi tycker att även det sociala måste hålla en rimlig kostnadsutveckling, vi kan jämföra med andra kommuner, det är inga orimliga krav vi ställer, säger kommunalråd AnnSofie Andersson (S).

På fredagen lade Alliansen en alternativ budget med mindre besparingar på det sociala området, men något mer på det ”administrativa”, enligt Pär Jönsson.

Sparkrav inom Östersunds kommun 2018

Så här ser fördelningen ut, som efter justeringar, ska fastställas av kommunfullmäktige:

Barn-och utbildningsnämnden 27 miljoner

Kommunstyrelsen 13

KS lönebuffert 6

Kultur-och fritidsnämnd 3,5

Miljö-och samhällsnämnd 4

Socialnämnd 10

Utförarstyrelsen 2,7

Vård-och omsorgsnämnden 38

Totalt 104,2 miljoner

Sparkravet motsvarar 3 procent av nämndernas totala anslag.

Budgetramen har utökats med 143 miljoner kronor för 2018, varav 25 miljoner kronor utgör äskanden från nämnderna.

Kommunen ska gå med överskott och nästa år beräknas överskott uppgå till 53 miljoner 2018.

Kommunens totala bruttokostnader uppgår till 4 miljarder per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.