Foto: SVT

Besökarna vid svenska fågelbord räknas igen

Uppdaterad
Publicerad

För fjortonde gången genomförs en fågelräkning i Sverige och uppemot 20 000 hushåll i hela landet kommer bidra med vilka fåglar som gästar just deras fågelbord. ”Vinterfåglar inpå knuten” heter kampanjen, och det är Sveriges ornitologiska förening – BirdLife som står bakom räkningen.

I fjol räknades nästan 88 000 fåglar totalt i landet, och över 18 000 fåglar i Jämtlands län. Där blev det domherren som toppade listan som vanligaste fågel, men både talgoxe och gråsiska har legat etta vid tidigare räkningar.

Räkningen pågår 25-28 januari, och det är fritt fram för vem som helst att vara med. Man behöver inte heller sitta fastklistrad vid köksfönstret med en kikare hela helgen, för den som trodde det. I klippet ovan berättar Jörgen Andersson i Bräcke, som varit med i alla år som räkningen gjorts, hur det går till att räkna.

Topp 10 fågelarter i Sverige

Siffror från från 2018 års mätning.

  1. Talgoxe
  2. Blåmes
  3. Gråsiska
  4. Pilfink
  5. Domherre
  6. Skata
  7. Kaja
  8. Koltrast
  9. Grönfink
  10. Gråsparv

Källa: Fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.