De ytor som finns och den natur vi har i hela länet kommer att locka företag, säger Joakim Sjöstedt, regionchef för Företagarna. Alla dras inte till Åreskutan

Billigt boende kan locka företagare till små kommuner

Publicerad

Åre och Östersund kan ha lättare att locka till sig företag. Men det finns en livsstil som kan gynna andra kommuner, menar  Joakim Sjöstedt, regionchef för Foretagarna.

Bostäder och lokalhyra är ofta dyrare i Åre by och Östersund. Joakim Sjöstedt menar att intresset för ett mindre hektiskt liv på landsbygden har ökat. En livsstil där ledig tid är viktigare än maximal vinst.

– Det ser vi inte minst under pandemin, säger han.

Men företagare i glest befolkade kommuner möter svårigheter. Det krävs att man drar fiber i hela länet och inte bara till de större orterna, poängterar Joakim Sjöstedt.

– Och vår rapport visar att det är svårt att hitta rätt kompetens.

Kan ett IT-företag som Optinet i Funäsdalen locka fler företag till Härjedalen?

– Ja, alla exempel som visar att det fungerar bra är viktiga, säger Joakim Sjöstedt. Att det går bra att etablera sig och att kommunen  hjälper till.

Hör Joakim Sjöstedt  i klippet om hur kommuner utan magneten Årskutan kan locka företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.