Några av de föreslagna Natura 2000-områdena är kalkgranskogar. Foto: Maria Harning, SVT

Biologisk mångfald ska stärkas – tre nya Natura 2000-områden i Jämtlands län

Publicerad

Den biologiska mångfalden ska stärkas och skyddas i tre områden i Jämtlands län. Det framgår när Regeringen nu föreslår 26 nya Natura 2000-områden i Sverige.

I Jämtlands län är det Bjännmyren norr om Lockne, Slåtthornet sydost om Brunflo och Ödeborg öster om Bräcke som föreslås bli Natura 2000-områden.

– Naturen påverkas av våra aktiviteter och just nu är stora mängder arter hotade, även i Sverige. Det här innebär ett större skydd för både växter och djur i några av Sveriges mest värdefulla områden, skriver miljö- och klimatminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Syftet med Natura 2000 är att bevara värdefulla naturområden och arter som är representativa för Sverige och särskilt skyddsvärda i ett europeiskt perspektiv. De skyddade områdena finns utspridda i hela EU.

Nya Natura 2000-områden

Här följer de 26 områden som regeringen föreslår bli Natura 2000-områden enligt art- och habitatdirektivet. De fyra som är markerade med asterisk (*) är dessutom särskilda skyddsområden enligt fågeldirektivet.

Uppsala län   

Rönnfjärdsskogen

Örebro län

Ekeby dreve

Getapulien *

Långa tjärnarna

Nasta

Notkojudden

Sveafallen

Södra Sandsjöåsen

Ängsmossetjärnarna-Gällsjöhöjden

Västmanlands län    

Utterdalen

Norra hammaren

Tångan

Gökriksudden

Västernorrlands län    

Stensjön

Kullarna-Häxtjärn *

Lill-Oxsjöskogen

Horntjärnberget

Bjursjöberget-Hålldammberget

Fårberget

Korstjärnsmyran *

Midskogen

Långvattenhöjden

Jämtlands län    

Bjännmyren

Slåtthornet

Ödeborg

Västerbottens län

Svanaträskmyran *

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.