Bitcoin är den mest kända kryptovalutan och den har illustrerats så här. Men i verkligheten finns det alltså inga mynt. Foto: SVT arkiv

Blåst vid köp av kryptovaluta

Publicerad

På nätet cirkulerar just nu mycket reklam om att investera i kryptovalutor. Men det gäller att se upp, det har en man från länet fått erfara.

Mannen, som är i 50-årsålder och bor i Östersunds kommun, nappade på erbjudandet som snabbt skulle göra honom rikare. Han gick in och köpte kryptovaluta för 40 000 kronor. Eller i alla fall så trodde han det.

Men när säljaren hörde av sig och påstod att det blivit problem och att mannen var tvungen att gå in med mer pengar, annars så riskerade det redan satsade beloppet att går förlorat, insåg han att han blivit lurad.

Upplägget är ju ett klassiskt bondfångarknep.

Efter det här gjorde mannen en polisanmälan om bedrägeri. Men han har sedan också kommit in med en anmälan för utpressning. Han tycker att säljarens påtryckningar går för långt.

(Kryptovaluta kan enklast förklaras som en digital valuta, utan fysiska pengar, och man kan till exempel handla med kryptovalutor på nätet)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer