En syn vi får vänja oss vid? Inom det närmaste hundra åren kommer medeltemperaturen i Jämtlands län att öka med 4 grader och i och med det kommer antalet snötäckta dagar att minska med 50 dagar. Foto: SVT

Blötare och varmare i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det egentligen ställt med vädret? Plusgrader och barmark redan i mitten av mars – till och med i fjällen.

Men är det vi ser utanför våra fönster bara nåt tillfälligt, eller är det ett tecken på någonting annat?

Njae, blir svaret på den frågan. Tillfälliga förändringar i väder har vi alltid haft. Men samtidigt ser vi långsiktiga förändringar i klimatet. Det menar Elin Andersson som jobbar som klimatsamordnare på länsstyrelsen i Jämtlands län.

I januari fick hon och övriga på länsstyrelsen en rapport som SMHI gjort. Eller snarare är det en analys. Det handlar nämligen om vad vi kan vänta oss för klimat innan det här seklet är över. Och visst kan vi vänta oss ett förändrat väder.

– Det kommer att bli blötare och varmare, säger Elin Andersson.

SMHI har svar

SMHIs analys bygger på observationer, en mängd data och beräkningar. Och den visar på flera saker, bland annat detta:

* I slutet av det här seklet kommer vi i Jämtlands län att ha en medeltemperatur som är 4°C varmare än vad vi har nu. Alla säsonger kommer att vara varmare men mest framtädande kommer det vara på vintrarna då vi kommer ha ungefär 6 grader varmare än vad vi har nu.

* Det innebär samtidigt att vi kommer ha färre dagar med snötäcke. I dag har vi igenomsnitt 225 snötäckta dagar i fjällen och 150 dagar i övriga länet. Vid seklets slut kommer vi ha 50 färre sådana snötäckta dagar.

* Den totala nederbörden kommer att öka med 20 procent även om det kommer variera kraftigt mellan åren. Samtidigt kommer vi se fler kraftiga regnskurar.

– Det gör att vi kommer få mer översvämningar, säger Elin Andersson.

Is istället för snö

Förändringarna kommer att påverka oss. Både natur, djur och oss människor. Till exempel kommer flera näringar märka av det. Till exempel kommer rennäringen att påverkas när det blir isbildning istället för snö.

– Det kommer krävas stödutfodring, säger Elin Andersson.

Är hon orolig över den analys som nu landat på hennes bord?

– Det kan vara svårt att se framför sig vad detta betyder eftersom det är på så lång sikt men om man verkligen börja tänka på vad detta innebär, ja då blir jag alldeles kall i kroppen.

– Det Jämtland vi känner i dag, det kommer inte vara kvar i en framtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.