Boende i Härjedalen bröt nacken – dröjde två dagar innan åtgärd

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett boende i Härjedalen bröt nacken efter ett fall. Det dröjde två dagar innan den drabbade fick en läkarundersökning och det upptäcktes. Händelsen är anmäld enligt lex Maria.

En person på ett boende i Härjedalen hade ont efter att ha slagit i huvudet vid ett fall under toalettbesök vid niotiden på kvällen den 14 december 2018. Personalen på boendet lyfte upp personen i sin säng utan att kontakta tjänstgörande sjuksköterska. Personen ska ha klagat på smärta i huvud och i nacke.

Då tillkallades sjuksköterskan som inte gjorde någon undersökning utan tog beslutet om att ge lugnande medel och avvakta med vidare åtgärder.

Enligt en lex Maria-anmälan dröjde det två dagar innan en läkarundersökning gjordes och man upptäckte att nacken var bruten. Det skriver nyhetsbyrån Sirén. Patienten opererades i Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.