Hur bokar man vaccin? Och vem får boka? Anita Secher från Region Jämtland Härjedalen svarar på frågor. Foto: Maria Harning, SVT

Bokning för vaccinering öppen – gäller vissa kommuner

Publicerad

Nu har en särskild bokningstelefon öppnat, för den som vill boka tid för vaccination mot covid-19. Men alla kan inte boka nu. Anita Secher på Region Jämtand Härjedalen berättar mer i klippet.

När bokningstelefonen öppnade för Östersund och Berg under tisdagen var trycket hårt. Ungefär 10 000 personer ringde och försökte boka tider.

Så många vaccinationstider finns inte utan bara några hundra tider finns att boka.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Det styrs helt av hur mycket vaccin vi får, säger Anita Secher, som arbetar med vaccinationsplaneringen inom Region Jämtland Härjedalen.

Det är dessutom inte alla som ingår i fas 2 (människor över 65 år) som får boka tid nu. Personer över 80 år prioriteras.

– Det är svårt att säga när alla i fas 2 kan boka tid, men det kommer att dröja minst några veckor, säger Anita Secher.

För innevarande vecka, vecka 9, har regionen fått 2340 doser vaccin för personer äldre än 65. Av dessa kan ca 1400 doser användas till nyvaccination. Resterande används för att ge en andra dos till de som fått en dos tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet