Dan Nilsson, IFK Lits ordförande Lars Björk och Malin Navarro hoppas nu på att det blir en aktivitetspark där det var tänkt att Attefallshusen skulle byggas. Foto: SVT

”Bra att husen inte byggs”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna i Lit var mycket positiva sedan byborna fått veta att Östersundshem avbryter planeringen av 13 Attefallshus vid gamla återvinningen och fotbollsplanen.

Bybor och föreningar har länge jobbat för att få en aktivitetspark i det aktuella området.

– Det är klart att vi tycker att beskedet är positivt, nu får vi den här ytan till att utveckla aktivitetsparken som vi länge har längtat efter, säger Malin Navarro.

Det kommunala bostadsbolaget Östersundshem bygger sammanlagt 100 Attefallshus i kommunen som tillfälliga boenden för ungdomar, studenter och nyanlända.

LÄS MER: Inga Attefallshus i Lit

Attefallshus finns redan, till exempel i Torvalla, och flera hus håller just nu på att färdigställas vid Jämtkraft arena. Men Östersundshem har alltså backat när det gäller de 13 husen vid gamla återvinningen i Lit då planerna mött hårt motstånd, för dessa hus letar man nu ett nytt område.

Inte kopplat till nyanlända

På frågan om protesterna mot Attefallshusen i Lit också har något att göra med att det var tänkt att det även skulle bo nyanlända i husen är svaret bestämt nej.

– Så är det absolut inte, det handlar enbart om att dom här verksamheterna inte skulle fungera så bra ihop, säger Lars Björk som är ordförande i IFK Lit.

– Attefallshus ja, men inte just på den här ytan, hellre då på andra sidan ängen, säger Malin Navarro.

Aktivitetspark hoppet

Det man nu hoppas på är att medborgarförslaget om en aktivitetspark, som Dan Nilsson lämnat in, ska bli verklighet.

– Jag hoppas att ungdomarna ska kunna ha sina aktiviteter här som frisbeegolf och basket, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.