Bård Ervik från Stjördal från bekämpar branden i Gällö. Foto: SVT

Brandmän från Norge på plats i Gällö

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags så befinner sig norska brandmän från Stjördal på plats i länet för att hjälpa till att släcka de olika bränderna. I går blev de dirigerade till Gällö och det blev en dramatisk natt.

– Vi stod mitt uppe i branden med både svenska brandmän och frivilliga, säger Bård Ervik till SVT Jämtland när vi träffar dem under torsdags förmiddagen i närheten av Binnäset.

– Det har varit jobbigt. Det är en oöverskådlig brand, det är ett stort omfång på branden och vinden jobbade emot oss. Så vi tappade greppet om branden och fick ta oss ut från området. Sedan fick vi omgruppera oss flera gånger under natten.

Men Gällö är inte den enda brand som de har jobbat med. I måndags var det Mc Donalds som brann ner i Östersund. Efter det fick de åka till  Vemdalen på en mindre skogsbrand, som man fick kontroll på tillsammans med lokalbefolkningen i området.

Nu ska dom bli avlösta av ett nytt team från Stjördal vilket de välkomnar.

– Det är varmt, väldigt jobbigt och du blir väldigt utmattad av värmen säger Bård Ervik innan de åker iväg på sin fyrhjuling för fortsatt arbete innan avlösning kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.