Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Region Jämtland Härjedalen, berättar det senaste om coronaläget i länet i klippet. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Brittiska mutationen dominerande bland nya covidfall i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet coronasmittade i länet fortsätter att öka. I förra veckan konstaterade region Jämtland Härjedalen 337 nya fall. Och förutom att antalet fall ökar så märks det också av en annan trend: Majoriteten av de smittade har den brittiska mutationen.

– Merparten av de prover som analyseras för covid de senaste två veckorna har varit den brittiska mutationen. Det finns fler prover som vi klassar som avvikande vilket skulle kunna tyda på att vi även har ytterligare mutationer i länet men där saknar vi exakta data just nu, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på region Jämtland Härjedalen.

Folk slappnar av

Totalt har 7000 personer i länet konstaterats smittade sedan pandemins utbrott och just nu vårdas åtta personer för covid-19 på Österunds sjukhus, varav tre på IVA.

Anledningen till att vi nu ser en stigande smittkurva tror Annika Ersson beror på att människor återigen börjar slappna av och slutar följa rekomendationerna.

– Det är nog svårt för folk att hålla ut. Vi ser en minskad vilja nu de senaste veckorna och där måste utvecklingen vända. Vi måste stanna hemma när vi har symptom och låta bli att träffa andra, säger hon.

Ökning i Åre

De bekräftade fallen gäller både länsbor och människor som av olika anledningar har rest till Jämtland och Härjedalen. Störst ökning märker man av i Åre men smittskyddsläkaren tror inte att det är en konsekvens av pågående sportlovsveckor.

– Det är för tidigt att koppla ihop den här ökningen med sportloven. Smittan vi har märkt av i Åre har hittills främst varit på arbetsplatser och privata samanhang. Det är många som har flyttat till kommunen från andra delar av landet, som jobbar och bor ihop. Det skulle kunna vara en förklaring, säger Annika Ersson.

I klippet ovan berättar Annika Ersson mer om coronaläget i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet