Se hur chokladkulan åker på pepparkaksrälsen. Foto: SVT

Bröderna Högbom gör pepparkakskonst

Uppdaterad
Publicerad

– I år är hela idén att något ska röra sig, det är väldigt svårt att röra själva pepparkakan. Pepparkaka är ju som bekant ett ganska uselt konstruktionsmaterial så då rör vi på själva chokladkulorna istället, säger André Högbom om årets pepparkaksskapelse.

André och Sverker Högbom i Östersund har lämnat det där med pepparkakshus bakom sig. I nästan 20 år har de utforskat pepparkaksdeg som konstruktionsmaterial. Det började med en ukulele i orginalformat och har genom åren blivit rymdskepp, husvagnar, trädkojor och en sköldpadda.

Ett av kriterierna är att det ska vara någon form av hus, det andra är att alltihop ska vara ätbart, inget fusk med Karlssons klister alltså. Och sällan kristyr.

-Vi tycker att man tar till kristyr där man misslyckats med kakan. Att försöka dölja skavanker och annat med kristyr det undviker vi, säger Sverker Högbom.

Brödernas skapelser har blivit allt mer avancerade. I år var målet att inom pepparkaksdegens begränsningar skapa något som kunde röra sig. En bana, ett kretslopp för chokladkulor. Se hur det gick i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.