Stephen Jerand (KD), kommunalråd i Östersund och Eva-Lena Rimér, åklagare. Foto: SVT

Därför är det svårt att utvisa unga brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen berättade vi om ensamkommande ungdomar som genom gymnasielagen får utbilda sig i tre år. Men efteråt har de ändå små möjligheter att få stanna. Samtidigt är reglerna helt annorlunda för de unga som kommit före 2015. De utvisas inte ens efter allvarliga brott.

Eva-Lena Rimér har nyligen varit åklagare i ett uppmärksammat mål där flera unga män åtalats för människorov. De misstänkta har under senare år varit inblandade i en rad allvarliga händelser, som exempelvis knivskärningar och knarkhandel. De är inte svenska medborgare. Ändå yrkade inte åklagaren den här gången heller på att de skulle utvisas.

– Vi tittade så klart på möjligheten till utvisning. Den sammanlagda bilden gjorde att vi inte yrkade på det, säger Rimér.

Omöjliga att utvisa

En avgörande regel är att den som kommit hit före 15 års ålder och sammanlagt varit i Sverige i minst fem år – den går inte att utvisa.

– Det här gällde inte alla åtalade, men det är samtidigt viktigt att samtliga i ett mål bedöms lika, menar hon.

Stephen Jerand är kommunalråd i Östersund för KD. Dessutom är han ju före detta länspolismästare:

– Vid upprepad brottslighet tycker jag att man skulle kunna återkalla ett uppehållstillstånd. Det är viktigt för att allmänheten ska känna förtroende för integrationspolitiken, säger Jerand.

På löpande band

Att det skulle föreligga hinder för att utvisa afghanska förbrytare kan ju överhudvudtaget verka konstigt när Sverige just nu på löpande band utvisar just afghaner som gjort allt för att skaffa sig ett jobb för att göra rätt för sig. Men från regeringshåll säger man sig nu jobba på nya regler som ska göra det enklare att utvisa dömda brottslingar.

– Domstolen gör ju sitt avgörande när det gäller utvisningarna och i dag är det så att straffet blir lägre om det döms till utvisning. Anser man sedan att det finns förhinder för utvisning så kan man inte i efterhand yrka på strängare straff, berättar Eva-Lena Rimér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.