Kvinna på särskilt boende blev deprimerad och slutade äta – avled

Uppdaterad
Publicerad

En brukare på ett särskilt boende i Jämtland blev trakasserad och mobbad av en annan person på boendet. Detta ledde till att kvinnan blev deprimerad, slutade äta och till sist dog av näringsbrist. Nu anmäls händelsen.

Enligt lex-Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har anhöriga till den kvinnliga brukaren berättat att hon har blivit mobbad, trakasserad och hotad av en annan person på det särskilda boendet.

Enligt anhörige har kvinnan blivit kallad för ”råttjävel”, ”hora” och andra skällsord. Den andra brukarna ska även hotat att köra på kvinnan med sin elektriska rullstol.

Personalen hade ”viss kännedom” om situationen

”Personalen har haft viss kännedom om det som förekommit, men inte i vilken grad”, skriver den berörda kommunen i sin anmälan.

Situationen ska enligt anmälan lett till att kvinnan blivit deprimerad och slutade äta. Enligt anhöriga ville kvinnan inte längre äta i matsalen då hon inte fick någon matro. Detta resulterade i att kvinnan till sist avled på grund av näringsbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.