Pandemilagen innebär bland annat att butiker måste anpassa sig ytterligare för att förhindra trängseln. I klippet berättar några butikschefer i Östersund hur de har gjort. Foto: SVT

Butiker anpassar sig efter pandemilagen

Publicerad

Pandemilagen som trädde i kraft i söndags har inneburit att flera verksamheter snabbt behövt anpassa sig efter de nya reglerna. Bland annat måste butiker  införa maxgränser på hur många som vistas i lokalerna samtidigt. I videon ovan kan du höra hur affärer i Östersund har hanterat omställningen.  

Målet med den nya lagen är att minska smittspridningen av coronaviruset. Regeringens förhoppning är att både verksamheter och medborgare ska följa lagen utan några större komplikationer men ifall detta inte görs är man beredd att utfärda böter och stänga ner köpcenter. Men i Östersund upplever flera butiksägare att kunderna respekterar rådande regler.

– De flesta vill göra rätt och hjälpas åt för att lösa det här tillsammans, säger bland annat Irma Krantz-Sörlin, butikschef på Cubus i Östersund.

I klippet nedan kan du se mer om vad den nya pandemilagen innebär och hur den påverkar dig:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.