Nu byggs reningsverket

Byggstart för Bydalens reningsverk

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år börjar Åre kommun att bygga det efterlängtade reningsverket i Bydalenområdet.

Idag kommer kommunstyrelsen att besluta om satsningen på ett nytt reningsverk i Bydalen. Tjänstemännen vill ha en ram på 240 miljoner för hela VA-systemet, som ska ersätta de nuvarande fyra privata verken.

Bakgrunden är ett föreläggande från länsstyrelsen, som kräver att att VA-situationen i området ordnas upp. Kommunen ska nu ha ett reningsverk på plats i december 2016. Verket ska ligga strax utanför Bydalen och innebär en helhetslösning för hela området ända upp till Höglekardalen.

Det finns planer att bygga upemot 6.000 bäddar i  hela området, men i själva Bydalen har det varit stopp på grund av den otillräckliga kapaciteten på de privata reningsverken. Bydalens fjällanläggningar har visserligen fått tillstånd till 350 nya bäddar, men det räcker inte.

– Det är för få bäddar i Bydalen, men det har varit problem att komma framåt med detaljplaner, säger Gunnar Sundbaum, VD på Bydalens fjällanläggningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer