Gymnasieförbundets ordförande Anton Waara (S) vill ha in förslag från skolledningen på hur föreningarna ska demokratiseras.

”Förbundschefen ska ta fram förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Förslag från Cederberg och en lärare med särskilt ansvar. Det ska utveckla gymnasieföreningarna i en demokratisk riktning. Det säger Anton Waara (S).

Förbundschefen Mikael Cederberg är den högst ansvarige tjänstemannen för Jämtlands Gymnasieförbund.  Cederbergs arbetsgivare är  de kommuner som ingår i  förbundet. Politiker från kommunerna finns i en direktion som leds av socialdemokraten Anton Waara.

I måndags samlades direktionen och skolledningen på Wången för ett möte. En punkt var gymnasieföreningarna och den debatt som pågår. Efter mötet poängterar Anton Waara att han har förtroende för skolledningen när det gäller det tidigare arbetet med gymnasieföreningarna.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

LÄS MER: Kränkningarna pågick i flera år trots avtal

– Skolledningen har gjort många åtgärder för att påverka föreningslivet på skolan, säger  ordförande Anton Waara (S). Man har jobbat med likabehandlingsgrupp, med värdegrundsarbete, man har jobbat med polisen och socialen för att påverka föreningarna. Den politiska nivån har fattat beslut om att ha kvällsöppet och stötta ett demokratiskt föreningsliv, bland annat genom att ge en lärare ett särskilt ansvar för att utveckla det.

LÄS MER: Så såg avtalet med gymnasieföreningarna ut

Under måndagen skickade politikerna ett tydligt uppdrag till förbundschefen Mikael Cederberg.

– Vi fick information om vad som hänt och diskuterats de senaste veckorna, säger Anton Waara (S). Och sen tog vi beslut om att ge förbundschefen i uppdrag att ta fram förslag på hur vi kan få en utveckling i demokratisk riktning i föreningslivet på skolan.

Sett i backspegeln, tycker du att du har lyckats?

–  Vi har lyckats på så sätt att det har blivit bättre än vad det var förut, men vi är självfallet inte nöjda med dagens situation.

TV: Se inslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet