Chefer fälls för självmord

Uppdaterad
Publicerad

De två chefer som åtalats för att ha orsakat en anställds självmord genom att utsätta honom för kränkande särbehandling fälldes idag av Östersunds tingsrätt.

Två chefer vid Socialförvaltningen i Krokom fälls för att genom arbetsmiljöbrott orsakat en anställds självmord. Straffet blev villkorlig dom och 100 dagsböter. Den högre av cheferna får därmed betala 50 000 kronor den andre 23 000 kronor.

Rätten skriver i domen att cheferna haft arbetsmiljöansvaret och att de känt till de missförhållanden som fanns. Men trots det har de inte agerat för att lösa problemen. Detta har lett till att socialsekreteraren Lasse Persson tog sitt liv.

Chefer åtalas efter självmord

Östersunds tingsrätt konstaterar att de bägge cheferna gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, vilket är att anse som ett grovt brott.

Domen överklagas

Dagens dom kommer att överklagas till högre instans. Krokoms kommun meddelade vid en presskonferens efter domen att man har fortsatt förtroende för de bägge cheferna och att man välkomnar en prövning.

Tog sitt liv

Den 10 juni 2010 tog Lasse Persson sitt liv. Han hade jobbat som socialsekretare i nästan 30 år, de sista åren i Krokoms kommun. Efter hans död polisanmälde hans fru, Maria Lundqvist Persson, Lasses chefer. Hon menade att den depression han utvecklade och som ledde till att han tog sitt liv var direkt kopplad till hur han behandlats på sin arbetsplats. Två av cheferna åtalades för att ha vållat Lasses död genom arbetsmiljöbrott.

Lasse kände sig mobbad

Hösten 2009 förändrades Lasses arbetssituation. Han fick en ny chef som han uppfattade inte var nöjd med hur han jobbade.

-Han kände sig i ifrågasatt och blev fråntagen arbetsuppgifter och blev mer och mer osäker. Han tog det hårt och kände sig särbehandlad, berättar Maria Lundqvist Persson.

Lasse pratade med sin chef om situationen och bad att få byta jobb men fick inte gehör för det. Hans kollegor stöttade honom och en mobbningsutredning inleddes. Den utfördes av en av de chefer som nu åtalats. Han konstaterade att Lasse inte utsatts för någon kränkande särbehandling. Istället fick Lasse veta att han skulle ha begått en rad misstag och man övervägde att ge honom en varning. Men istället för varning varslades, utan att få veta varför, om avsked i maj 2010. Lasses depression tilltog och den 10 juni 2010 tog han sitt liv.

Lasse Persson blev 53 år.

Chefer åtalades

Lasses fru Maria polisanmälde cheferna eftersom hon ansåg att Lasses självmord kunde kopplas till hur han behandlats på sin arbetsplats. Åklagaren Åse Schoultz åtalade två av dem för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Hon menade att de inte gjort vad de, enligt arbetsmiljölagen, varit skyldiga att göra för att förebygga och förhindra ohälsa och kränkande särbehandling. Om de gjort vad som krävts av dem hade Lasse sannolikt inte blivit deprimerad och begått självmord enligt henne.

Viktigt med rättslig prövning

För Maria Lundqvist Persson var det viktigt att Lasses död prövades rättsligt.

-Det är upprättelse det handlar om. Upprättelse för Lasse och lite för oss i familjen också och för andra som är eller har varit i liknande situationer sade hon innan rättegången.

Rättegången

I november inleddes rättegången i Östersunds tingsrätt. För första gången prövade en domstol om en arbetsgivare kan straffas för att en anställd mått så dåligt av arbetsmiljön att han begått självmord.

Under rättegången vittnade bland annat Lasses arbetskamrater och fackliga företrädare. I bevismaterialet fanns Lasses egna brev om sin arbetssituation.

Försvaret hävdade att cheferna inte begått något fel.

Unikt mål

Generellt fälls få arbetsgivare för arbetsmiljöbrott och ingen har tidigare dömts till ansvar för att en arbetstagare blivit sjuk av jobbet på grund av psykosociala orsaker som exempelvis mobbning eller stress.

Enligt experter på arbetsrätt beror det på att det är svårt att bevisa att skadan eller sjukdomen är helt arbetsrelaterad. Det beror också på om arbetsgivaren struntat i att vidta åtgärder för att förhindra eller förebygga skadan eller sjukdomen.

-Lagen är inte skriven för den här tyen av fall utan konstruerad efter händelser av typen ”byggnadsarbetare får en byggnadsställning över sig” säger Maria Steinberg som är jur dr och forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

När det gäller frågan om det finns arbetsrelaterade självmord säger Maria Steinberg att både statistiker och psykiatriker pekar på att det finns ett samband mellan arbete och självmord men att jurister har svårt att handskas med frågan.

-Det kan bero på att vi inte har lagt ner lika mycket tid på det som vi gör med arbetsolyckor säger Stenberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet