Coronakrisen slår hårt mot Jamtli, berättar Christina Wistman, pressansvarig på Jamtli. Foto: Maria Harning, SVT

Corona innebär kris för Jamtli – riskerar att förlora 14 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen slår hårt mot Jamtli i Östersund. Redan nu förlorar museet intäkter, men kan inte Historieland öppna blir det katastrof. I klippet berättar Christina Wistman om det ekonomiska tappet.

Jamtli finansieras till en del av Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Men en stor del av omsättningen, drygt 50 procent, kommer från externa intäkter. Det vill säga biljettintäkter och intäkter från evenemang.

Redan nu har Jamtli begränsade öppettider.  Istället för öppet tisdag-söndag har man nu öppet fredag-söndag. Friliftsmuseet är alltid öppet.

Coronaviruset i Jämtlands län

Jamtlis chef, Olov Amelin har gjort en beräkning på hur mycket Jamtli skulle kunna förlora om coronasituationen innebär att Historieland inte kan öppna vid midsommar. Det är dyster läsning.

Texten fortsätter nedanför bilden.

Om Jamtli Historieland inte kan öppna i sommar riskerar Jamtli att tappa stort ekonomiskt. Foto: Grafik Jens Forsberg

Redan i dag har Jamtli en ansträngd likviditet – därför har Region Jämtland Härjedalen förskottsutbetalat fem miljoner kronor till Jamtli.

I ett brev till Jamtlis styrelse skriver Amelin:

”Skulle sommarsäsongen falla bort står vi inför en ekonomisk katastrof. Det går inte att rädda för egen kraft, då krävs rejält stöd för att vi inte ska tvingas varsla en stor del av personalen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet