Patrik Nordin, tävlingsledare för fjällmaraton i Åre berättar att årets tävlingar har anpassats för att följa rekommendationerna kring coronapandemin Foto: Jakib Wesslund, SVT

Coronaanpassade lopp inför fjällmaraton i Åre

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inleds årets upplaga av fjällmaraton men på grund av coronapandemin ser loppen i Årefjällen lite annorlunda ut. Det kommer inte finnas någon publik och alla löpare kommer inte att springa samtidigt.

En stor skillnad mot hur det brukar se ut är att de lopp som går igenom Åre antingen är inställda eller utspridda över längre tid.

– Man kan fortfarande tävla i till exempel vertikalloppet men utspritt över tio dagar. Varje person springer individuellt och möter inga andra och så får vi en resultatlista med tiden istället, säger Patrik Nordin, tävlingsledare på Fjällmaraton.

Coronaviruset i Jämtlands län

Ska ge samma fjällupplevelse

Det var ingen självklarhet att årets lopp skulle bli av. Det var först i juni när regeringens beslut om att tillåta resor inom Sveriges gränser kom som arrangörerna bestämde sig för att inte ställa in årets lopp. Stora förändringar har behövt göras på kort tid men Patrik Nordin menar att man kommer att känna igen sig trots de speciella omständigheterna.  

– Vi ska ge samma deltagarna samma fjällupplevelse som man brukar få i vanliga fall så att de kan njuta av fina vidder och leder. Men det ska ske på ett säkert sätt där de slipper möta andra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet