Anna Ottosson Blixth distriktsidrottschef på RF-SISU Jämtland-Härjedalen menar att länets idrottsföreningar kommer att få det tufft ekonomiskt på grund av coronapandemin. Hör mer om hur de påverkas i klippet. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Coronaanpassningen slår hårt mot idrottsföreningars ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Flera idrottsföreningar i länet påverkas ekonomiskt av anpassningen till coronaviruset. Inställda cuper och evenemang innebär mindre intäkter och för vissa föreningar skulle den svåra ekonomiska situationen på sikt kunna innebära medlemstapp.

– Efekterna av pandemin kommer att synas under lång tid framöver. Många föreningar har kunnat hålla  sig flytande hittills men den ekonomiska förlusten som många föreningar gör nu kommer att ge effekter som bland annat höjda medlemsavgifter, säger Anna Ottosson Blixth distriktsidrottschef på  RF-SISU Jämtland-Härjedalen.

Färre träningstillfällen

Antalet aktivitetstillfällen som arrangeras av idrottsföreningar i länet har sjunkit rejält under pandemin. Fler föreningar har också sökt aktivitetsstöd. Anna Ottosson Blixth  menar att föreningars förutsättningar för att bedriva coronaanpassa verksamheten kan variera beroende på var de verkar.  

Coronaviruset i Jämtlands län

– På landsbyggden brukar det vara lite lägre tryck på att använda idrottshallarna vilket kan göra det lättare att anpassa träningarna till mindre grupper medan man har lika mycket verksamhet. Om det är högt tryck på halltider, som det ofta är i städerna, behöver man anpassa sig och ha färre delatagare vilket också kan  leda till färre intäkter.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet