Lastbilschauffören Mats Eliasson berättar om svårigheterna med toalettbesök i coronatider. Foto: Bengt Eriksson/SVT

Lastbilschaufförer stoppas från toalettbesök: ”Bara att hålla ut”

Publicerad

Sveriges åkeriföretag slår larm. På grund av coronan släpps numera inte chaufförerna in hos kunderna, när de behöver låna toaletten. Organisationen menar att att den som levererar gods bör kunna anses ingå i produktionen. I videon hör ni chauffören Mats Eliasson från Östersund berätta mer.

Äta, sova och gå på toa är tre av människans mest grundläggande behov. Det konstaterar Sveriges åkeriföretag i ett pressmeddelande om arbetsförhållandena.

Chaufförerna lever ju mer eller mindre sina liv i lastbilshytten. Där sover de och där lagar de mat. När det gäller toalettbesöken så blir det så klart annat. Hittills har det lösts genom att de helt enkelt lånar toaletter från kunderna.

Coronapandemin

Men sedan pandemin slog till har rutinerna ändrats och på många ställen släpps inte utomstående in – inte ens de med trängande behov.

– Hjälp lastbilschaufförerna, din leverantör, affärspartner och livlina ut till omvärlden, att klara av att sköta sitt jobb, säger Ulric Långberg som är samhällspolitisk chef på Sveriges åkeriföretag.

Annars framhåller den lokala åkeribranschen spånplattefabriken i Lit som ett föredöme. Där har de smällt upp en barack på gården där gästspelande chaufförer både kan duscha och lätta på trycket.

I klippet här ovan berättar chauffören Mats Eliasson från Östersund om de vedermödor som arbetsdagarna numera medför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet