Curt Johssons vattenkraftverk kan komma att rivas. Foto: SVT

Gården fick el 1930 – nu kan Curt bli strömlös

Uppdaterad
Publicerad

I snart 100 år har ett litet vattenkraftverk försörjt Curt Jonssons gård med el. Men snart kan det vara slut med det – länsstyrelsen vill att det ska rivas, eftersom det inte finns något modernt tillstånd för kraftverket.

Obs! Artikeln publicerades i maj 2017.

– Det är jobbigt, det är det, säger Curt Jonsson om kampen om kraftverket.

Han fortsätter:

– Jag vill ju bara jobba, leva och må gott och inte hålla på med sådant här.

Långt ute i Strömsunds kommun bor Curt Jonsson sedan 70-talet. Till hans gård i Ede går inga allmänna vägar. Istället är det skogsbilväg de sista tre kilometrarna.

Curt Jonsson är grönsaksodlare. När SVT kommer på besök håller han på och påtar i grönsakslandet. Främst är det sallad han odlar som sedan säljs till människor i närområdet och nu när våren kommit har han fullt upp. Små salladsplantor ska snart sättas ut.

Gården haft el sedan 1930

Men det här är ingen historia om sallad utom om el. År 1930 byggde Curts morfar ett mikrokraftverk i ån som rinner strax intill. Sedan dess har kraftverket producerat el till gården. Det ger cirka 2 kilowatt och används enbart till gården, någon vidare elleverans till nätet sker inte.

– 1947 drog de ström till grannbyarna. Så 17 år innan det hade han ström här. Det är ju lite otroligt, säger Curt Jonsson.

LÄS MER: Namninsamling startas för Curts vattenkraftverk

Vi går ner till vattenkanten. Kraftverket står i mitten av ån, rakt under den bro som byggdes långt senare, på 50-talet.

– Det är driftsäkert, jag har aldrig strömavbrott, säger Curt Jonsson.

Rivas eller tillstånd

Men sedan flera år tillbaka pågår en kamp om Curts kraftverk. Länsstyrelsen anser nämligen att det ska rivas. Alternativet är att Curt skaffar ett tillstånd – något sådant finns inte eftersom det inte behövdes när det byggdes 1930.

Kan du inte bara söka ett sådant tillstånd nu?

– Nej. Det är ingenting för mig. Jag kan inte gå igenom en sådan process – gården är inte ens värd vad det skulle kosta, och sedan vet man inte om det går igenom. Det är inget man ger sig in i och sedan riskera att förlora allting, säger Curt Jonsson.

LÄS MER: Länsstyrelsen: Vi följer lagen

Alternativet är rivning, vilket innebär att Curt måste se sig om efter annan strömkälla.

– Visst kan jag köpa ett dieselverk eller så, men det känns så kortsiktigt. Gör jag det kan jag ju glömma till exempel tanken på elbil.

Vill du ha en sådan?

– Ja, visst drömmer man om det. Nu är de lite dyra men när priserna går ner så... Men det kan jag som sagt glömma isåfall. Jag kan ju inte ladda en elbil med något bensin- eller dieselverk, säger Curt.

Tre kilometer till elledning

Att koppla in sig på en vanlig elledning är inte heller något som Curt tror på. Närmaste elledning är tre kilometer bort, vid den allmänna vägen.

– Det kostar ju flera hundra tusen och sedan underhåll på det. Det är att gå över ån efter vatten – jag har ju närproducerad elström inpå knuten här, säger Curt Jonsson.

Ärendet har tidigare varit upp i mark- och miljödomstolen. Där gick man på länsstyrelsens linje och förbjöd Curt att driva sitt vattenkraftverk. Man pekade bland annat på att kraftverket har en inverkan på fisket i vattendraget, men Curt menar att fisk finns på båda sidor av kraftverket.

– Det är bra med fisk, säger Curt Jonsson, som även för säkerhets skull byggt en fisketrappa för att underlätta vandringen.

Domen överklagades och nu ligger det hos mark- och miljööverdomstolen. I juni ska domstolen ha syn på plats.

– Det har blivit många sömnlösa nätter, man ältar hela tiden och funderar. Ska jag verkligen bli strömlös nu, 90 år efter att de fick till elström så ska de ta bort det? Vilket scenario, säger Curt Jonsson.

Lång kamp om kraftverket

Under 2014 hade länsstyrelsen en riktad tillsynskampanj av ett mindre kraftverks- och dammanläggningar.

Man valde då ut Curt Jonssons kraftverk i Edsån för fördjupad tillsynsinsats.

Länsstyrelsen kom fram till föreläggande om förbud mot drift samt utrivning av mikrokraftverket.

Fram till dess har ingen haft något att invända mot anläggningen.

Mikrokraftverket byggdes 1930 och uppfördes utan tillstånd då sådant inte krävdes vid den tiden.

Länsstyrelsen har även pekat på att fiskebeståndet påverkas. Curt pekar på att fisk finns på båda sidor kraftverket. Han har även byggt en fisketrappa för att underlätta det.

I mark- och miljödomstolen 2016 gick man på länsstyrelsens linje och menade att kraftverket var tillståndspliktigt.

Domen överklagades till mark- och miljööverdomstolen. I juni ska domstolen ha syn på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.