Happymorningride-gänget stiger upp fem varje fredag året runt för att cykla en mil ihop. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Morgonpigga cyklister trotsar vintern

Uppdaterad
Publicerad

Uppstigning klockan fem för att sticka ut och cykla över en mil, oavsett väder, året runt kan låta som elitsatsning för vissa medan andra ser det som ett härligt förspel till en frukostbuffé. Möt Happymorningride-gänget!

Varje fredagmorgon i över ett års tid har ett hängivet gäng Östersundscyklister mötts på Kyrkgatan för att tjyvstarta helgen med en timmes cykling. Om det är cyklingen eller den obligatoriska hotellfrukosten som är ämnet för deras hängivenhet är dock något oklart.

Obehagligt på morgonen

Cecilia Thomasson erkänner att det inte är den behagligaste känslan att kliva upp på morgonen innan cykelpassen.

– Man mår lite illa när det är så där tidigt men så fort man har klivit upp ur sängen så har man bestämt sig, så då är det bara att köra på. Sen hjälper det ju att man får cykla med den här jätteroliga gruppen och käka frukost efteråt, säger hon.

Snarare än att bränna kalorier för att få plats med nya under helgen handlar cyklingen om att komma ut och umgås, och att hålla igång det brinnande intresset för att ta sig fram på två hjul.

”Fart efter kamrat”

– Tempot varierar, vill man köra på hårt kan man göra det men vi väntar alltid in varandra, så det är fart efter kamrat, säger Helena Engqvist som varit med på nästan samtliga morgonrundor med gänget.

Just denna morgon, den 63:e i ordningen, bjuder novembervädret på ymnigt snöfall, några grader under nollan, och ett varierande väglag bestående av mestadels blixthalka.

En kamp mot elementen

För att kunna hantera elementen och göra morgonens övning genomförbar krävs viss specialutrustning. Pannlampor är ett måste, helst både på huvudet och på styret. Givetvis vindtäta kläder.

Tycker man att det blir obekvämt att hantera växelreglage och bromshandtag finns alternativ i form av vindskydd som fästs på styret. De ser ut som ett par stora vantar och värmer bra, så vanliga sommarhandskar räcker att ha på händerna.

Specialdäck obligatoriskt

Vad gäller däckval finns två alternativ; dubbdäck som går att jämföra med rallydubb eller fatbike-däck. De är ungefär fyra gånger så breda som på en vanlig mountainbike. Den massiva bredden kombinerat med lågt lufttryck ger tillräckligt med grepp för dagens runda.

En redig runda innan frukost

De 15 yrvakna cyklisterna trampar iväg och bildar snabbt en klunga. Vilken runda det blir varierar men den här gången drar de iväg norrut, mot Fyrvalla, skidbron över E14 och höger mot Spikbodarna, för att landa i Odenskog och trampa tillbaka längs Brunflovägen. Det är en sträcka på omkring 13 kilometer som tar en knapp timme.

Väl tillbaka skiftas fokus från cykling till frukost. Det som var en klunga cyklister har nu omformats till en bufféhungrig kö i cykelkläder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer