Foto: SVT

Dagliga nattåg till länet skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad
Nattågstrafiken skulle bli daglig till och från länet från den första juni i år. Men Trafikverket skjuter upp starten i tre månader.
– Trafiken är oerhört viktig för oss, säger regionrådet Susanne Wallner (M).

I slutet av september 2016 slutade nattåget att gå dagligen till och från länet. SJ tyckte att trafiken var olönsam.

Trafikverket fick förra året i uppdrag av regeringen att ingå avtal om att återuppta nattågtrafiken i full skala mellan Stockholm och Duved. Men nu har Trafikverket beslutat att skjuta den planerade starten i tre månader.

– Det vi kan göra från politiken är att prata med Trafikverket och säkerhetsställa vad som har hänt. Varför har det blivit den här förseningen? Vad tänker man göra åt det? Kan man korta ner den här förseningen och jobba på lite grann?, säger Susanne Wallner (M) regionråd i Region Jämtland Härjedalen:

Regionrådet Susanne Wallner (M).

– Vi har ju kämpat jättelänge för att vi ska få till stånd den här nattågstrafiken så den är ju oerhört viktig för oss.

Vill vara fossilfria år 2030

Sommartrafiken med dagliga nattåg körs av SJ mellan den sista juni till den 19 augusti. Sedan blir det ett uppehåll igen med endast nattåg en gång i veckan. Nattågstrafiken i full skala till och från Jämtland väntas nu rulla först från och med den 9 september.

– Framåt är det jätteviktigt att den nya leverantören som ska ta tag i tågtrafiken sköter den så vi får en kontinutet och att man följer upp så att allting går som det ska. Därför att vi har i den här regionen sagt att vi har vissa miljö- och hållbarhetsmål som ska uppfyllas.

– Vi ska vara fossilbränslefria år 2030 och då gäller det att människor vågar ta tåget istället för att välja bilen eller flyget. Jag tycker att det är jätteviktigt, säger Susanne Wallner (M) regionråd i Region Jämtland Härjedalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattågen

Mer i ämnet