Hör varför smittskyddsläkare Micael Widerström anser att det är särskilt viktigt att de som tillhör någon riskgrupp vaccinerar sig. Foto: Naina Helén Jåma/TT och Bengterik Busk, SVT

Dags att vaccinera sig mot säsongsinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka startar Region Jämtland Härjedalen vaccineringen mot årets säsongsinfluensa.

Micael Widerström som är smittskyddsläkare säger att det är särskilt viktigt att dom som tillhör någon riskgrupp tar influensasprutan.

– Än så länge vet vi inte vilken sorts influensa det är men vi måste räkna med att den kan orsaka en hel del besvär.

Det kommer att finnas möjlighet att vaccinera sig i länets alla kommuner. På de allra flesta ställen behövs ingen tidsbokning, men man ska vara beredd att vänta utomhus om det är blir till mottagningen.

Detaljerad information om var och när man kan vaccinera sig finns på 1177:s hemsida.

På de flesta ställen är de första dagarna vikta för riskgrupperna. Dit räknas bland annat de som fyllt 65 år, är gravida efter vecka 16, är kraftigt överviktiga, har diabetes eller någon hjärt- eller lungsjukdom. Detaljerad information om dessa riskgrupper finns också på 1177:s hemsida.

Influensasprutan är gratis för de som ingår i någan av de riskgrupperna och även för de som de lever tillsammas med, övriga får betala 130 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.