Så här såg det ut vid lunchtid på fredagen från Smällhögskaftet och på skoterleden mellan Vålådalen och Vålåstugorna. Foto: Alf Kjellström, Länsstyrelsen i Jämtland

Dåligt före i fjällen – barmark och vattensjuka sjöar

Publicerad

Det ovanligt milda vädret har satt fart på snösmältningen i fjällen. För den som tänkt sig ut på skoter eller skidtur i helgen kan finnas anledning att tänka om.

Med plusgrader som närmar sig tvåsiffrigt och milda kraftiga vindar så smälter snötäcket rasande snabbt. I fjällvärlden kan det ställa till problem för den som har tänkt sig en tur på skidor eller skoter. På många håll är det barmark och isarna är vattensjuka.

Staffan Lindberg på Västjämtlands snöskoterområde, Väsek beskriver föret så här:

– Det  är bedrövligt före. Bredvid lederna är det bottenlöst, isarna är fulla med vatten och en del isar har till och med gått upp.

Fortsatt varmt

Temperaturerna i fjällen låg vid lunchtid på fredagen runt 7-8 grader plus och prognosen pekar på plusgraderna kommer att hålla i sig fram till lördag kväll.

Staffan Lindberg uppmanar folk som ska ut både med skoter och skidor att inte åka ensamma.

– Håll er på lederna och åk med sällskap som kan hjälpa till att dra loss när du kör fast.

Terrängkörningslagen styr skoteråkningen

För den som ska ut med skoter så gäller det att tänka på att det är förbjudet att köra skoter på barmark.  Skoter får bara köras på väl snötäckt mark, står det i terrängkörningslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer