Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I vanliga fall kan hovrättspresident Erik Brattgård (t h) och hans kolleger ta del av videoupptagningarna av förhör och framställningar från tingsrätten – men nu måste bland andra Daniel Kindberg (t v) höras om helt och hållet på nytt. Foto: SVT

Därför måste Kindbergrättegången tas om från början i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag inleds målet mot Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg och de två andra män som alla dömts till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet. Domen överklagades och tas nu upp i Hovrätten för nedre Norrland.

Målet avviker från normen på det sättet att allt, precis allt, på nytt måste avhandlas i hovrätten. Orsaken: En havererad ljudupptagning i Ångermanlands tingsrätt – se mer i videon.

I tingsrätten tog huvudförhandlingen i målet 13 dagar att genomföra. I hovrätten krävs 15 dagar, minst.

Både de tre åtalade männen i härvan och åklagarsidan har förvisso kallat fler vittnen till förhandlingen i hovrätten. Men processen kommer ändå, oavsett det, att ta mycket längre tid än den normalt skulle ha gjort.

Detta på grund av att ljudupptagningarna från tingsrätten till stora delar är ohörbara, och därmed också juridiskt sett värdelösa.

Dom senare i höst

– I vanliga fall har vi tillgång till videoupptagningar av både ljud och bild från tingsrätten, som vi då i hovrätten spelar upp under förhandlingen i de delar där förhörs- och vittnesutsagor är desamma som tidigare. Men här måste allt göras om från början, säger hovrättspresident Erik Brattgård.

Slutanförandena är enligt hovrättens huvudförhandlingsplan tänkta att hållas 6-7 oktober. Domen i målet meddelas sannolikt under senare delen av oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet