Bosse Svensson är god man och har åkt med på flera ålderbedömningar. Foto: SVT

De åkte 55 mil för åldersbedömning

Uppdaterad
Publicerad

Först 55 mil för tandröntgen. Sedan 20 mil för knäröntgen. Så långt kan ensamkommande få åka när de ska åldersbedömas.

– Den som tänkt till där har ju inte tänkt överhuvudtaget, säger Bosse Svensson som är god man.

I en ålderbedömning sker två undersökningar. En knä – och en tandröntgen. Men de utförs bara på ett fåtal platser i Sverige. Något som kan innebära två långa resor.

Bosse Svensson är god man åt en kille som bor i Östersund. När han skulle åldersbedömas fick de först åka upp till Piteå för tandröntgen och sedan till Sundsvall för knäröntgen. I båda fallen fick de ta bilen då det inte fungerade rent praktiskt att åka kollektivtrafik.

– Om jag skulle åkt kollektivt till Piteå skulle det tagit mig tre dagar, för jag måste ta mig upp en dag och åka tillbaka en annan, säger Bosse Svensson.

Kritik mot myndigheten

Han är djupt kritisk till hur Rättsmedicinalverket, som är ansvarig för åldersbedömningar, hanterar detta. Till exempel undrar han över varför det inte går att utföra de två undersökningarna på en och samma ort.

– Att få genomgå två röntgenundersökningar á 10 minuter borde kunna gå att göra vid ett och samma tillfälle. Det finns ju röntgenapparater för tänder och knän överallt, säger Bosse Svensson.

Ingen samordning

Bosse Svensson saknar även samordning. När de åkte till Sundsvall så visade det sig att de var tre killar från Östersund som hade fått tiderna efter varandra.

– Och vi hade tagit oss dit med egna bilar allihop.

Som han ser det är det här både dyrt och ineffektivt.

– Om man behandlar alla som enstaka fall och struntar i var de finns, och struntar i att alla ska gå igenom samma process, ja då blir det ju jättedyrt, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att det sker någon form av utvärdering av detta. Därför ytterst kan man diskutera kostnader och allehanda dumheter, men om man har följt och sett hur de här ungdomarna mår, så ser man att det drabbar människor i slutänden. Det gör ju det.

Åldersbedömningar

Rättsmedicinalverket fick förra året uppdraget av regeringen att genomföra medicinska åldersprövningar.

Undersökningarna kom igång under första kvartalet 2017.

Metoderna som används är magnetröntgen av knäleder och visdomständer.

Metoderna anses inte vara exakta då det alltid finns individuella skillnader. En sannolikhetsbedömning av en persons ålder måste alltid göras efter en medicinsk prövning.

Metoderna har kritiserats då de inte anses tillräckligt vetenskapligt prövad.

Förra veckan kom beskedet att Migrationsverket pausar åldersbedömning av flickor. Skälet är att metoden behöver granskas mer noggrant eftersom flickors knäleder eventuellt mognar tidigare än pojkars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.