Demokrati på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Nu har startskottet för ett stort demokratiprojekt på Wargentinskolan gått. Målet är fler demokratiska föreningar på gymnasieskolan.

Under förmiddagen fylldes aulan på Wargentinskolan med elever. Under en timme fick de sedan information, och inte minst inspiration, kring det stora demokratiprojekt som nu drar i gång. Bland annat fick eleverna höra mer om mekka-föreningen i Järpen där fordonsintresserade ungdomar träffades.

– Det här är en start på vårt demokratiprojekt som vi ska hålla på med under våren, säger Camilla Göransson som är lärare och elevdemokratiutvecklare på skolan.

Vad går det ut på?

– Ja, dels ska ju vi som skola jobba med det som är vårt uppdrag, att skapa och utveckla demokratiska samhällsmedborgare. Men sedan handlar det också om att vi vill skapa mer engagemang och ge eleverna möjligheter att starta upp mer aktiviteter.

Vill få fler föreningar

På skolan finns några föreningar redan, som politiska ungdomsförbund och debattklubb och kulturförening, men Camilla Göransson vill se fler föreningar på skolan.

Projektet är ett samarbete med Arvsfonden. Bland annat ska alla elever nu få en demokratihandbok som ska användas i klassrummen. Samtidigt kommer skolan att göra en inventering bland eleverna för att försöka fånga upp idéer.

Projekt för alla

Tidigare i höstas granskade vi på SVT gymnasieföreningarna på skolan som är odemokratiska och exkluderande.

Kommer ni att arbeta specifikt med dom?

– Det här är inget arbete specifikt kopplat mot gymnasieföreningarna som var aktuella i höst utan det här är ett arbete för alla våra elever och där är ju faktiskt även medlemmarna i gymnasieföreningarna med.

Hoppas ni att ni indirekt ska kunna påverka dem?

– Jag hoppas att man ser värdet av att ha demokratiska föreningar där alla får vara med.

Demokratiprojektet

Projektet är ett samarbete mellan Jämtlands gymnasium och Arvsfonden.

Arvsfonden har gett skolan närmare 2500 exemplar av boken Demokratihandbok.

Boken har delats ut på flera andra ställen, totalt har hittills 14 000 exemplar delats ut.

Handboken ska användas i klassrummen och ska ge eleverna bra metoder och verktyg för hur de kan arbeta demokratiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.