”Det är en oroande utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som är i opposition i Åre kommun, är kritiska till att den nya majoriteten nu klubbar igenom ansökningar, trots att tjänstemän föreslår avslag.

– Är det planstridigt utgångsläge så ska man inte få ett bygglov, säger Katrin Wissing (MP).

Vid årsskiftet tog den nya politiska majoriteten över i Åres samhällsbyggnadsnämnd. Sedan dess har de gått emot tjänstemännen i nio olika ansökningar. I samtliga nio fall har Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverat sig.

– Det är klart att det är oroväckande och vi är fortsatt kritiska till det, säger Katrin Wissing (MP).

Under förra mandatperioden var hon själv ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Giick ni inte emot tjänstemännen då?

– Jo, det gjorde vi när vi såg stora samhälleliga intressen.

”Finns ingen röd tråd”

Enligt henne gick de emot tjänstemännens förslag ungefär tio gånger.

– Så under fyra år gick vi emot tjänstemännen lika många gånger som den nya majoriteten nu gjort på fyra månader, säger hon och fortsätter:

– Vi har uppenbarligen lite olika syn på vad myndighetsutövning är.

Både hon och nämndens vice ordförande Ulrika Andreasson (S) oroas över den nya politiska inriktning som nu syns i nämnden.

– Det finns till synes ingen röd tråd i besluten och det blir svårt för våra medborgare att vid en ansökan förutse om de kan få ett bygglov beviljat eller inte. Man kan verkligen ifrågasätta transparensen i detta handlande, säger Ulrika Andreasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.