Rickard Svedjesten, ordförande i Sveriges fjällräddares riksorganisation Foto: Bengterik Busk, SVT

”Det är ohållbart” – Fjällräddarnas ordförande om milersättningen

Uppdaterad
Publicerad

Rickard Svedjesten, ordförande för Sveriges fjällräddare är bekymrad över vad de höga bränslepriserna kan få för effekt för fjällräddningen i landet.

– Vi ska ju inte gå back, säger han till SVT Nyheter Jämtland.

Det är fjällräddare i Norrbotten som slår larm om att ett högt bränslepris och en milersättning som legat still länge, gör att många fjällräddare går back när de åker ut på larm. Rickard Svedjesten i Oviken är ordförande i Sveriges fjällräddares riksorganisation och han är bekymrad över läget.

– Som det är nu så kan ju en fjällräddare gå back, säger han till SVT Nyheter Jämtland.

Om en fjällräddare ska åka långt med bil för att kunna ta sig, så blir det en högre kostnad än man får ersättning för. Rickard Svedjesten ser en risk i att fjällräddare kan börja neka att åka ut.

– Det kan ju bli så att fjällräddare tackar nej till larm om man måste åka utanför länsgränsen till exempel.

Lyfter frågan

Svedjesten har skickat brev till jämtländska riksdagsledamöter för att lyfta frågan, men ännu har han inte fått svar.

– Jag har också sagt till ansvarig polis inom polisregionen att det är ohållbart, säger han. Polis och räddningstjänst behöver aldrig betala ur egen ficka för bränslekostnaderna. Det handlar om 400 fjällräddare i hela Sverige.

Fjällräddarna har ett avtal med polisen. Mattias Wiklund, som är chef över fjällräddarna inom polisen Region Nord, är medveten om problematiken.

– Vi kan inte göra nånting, säger han till SVT Nyheter Jämtland. Vi följer ju den bilersättning som Skatteverket har beslutat.

Men enligt Skatteverket, som SVT talat med, så är det inga problem för polisen att höja den skattepliktiga ersättningen.

– Jag kan inte fatta ett sådant beslut, säger Mattias Wiklund. Det blir en fråga för rikspolischefen i så fall.

Den här milersättningen får fjällräddarna:

Statlig bilersättning på 18:50 kronor/mil skattefritt

Tillägg på 9 kr/mil skattepliktigt

Ersättningen har legat på samma nivå sedan 2007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.