Anna-caren Sätherberg och Saila Quicklund tycker att det är beklagligt att rennäringen förlorar mer än tio procent av renarna till rovdjuren. Foto: Pressbilder.

”Det här är inte okej”

Publicerad

Både Anna-caren Sätherberg (S) och Saila Quicklund (M) är överens – riksdagsbeslutet om att en sameby inte ska behöva förlora mer än 10 procent av sina renar till rovdjuren har inte följts.

– Ett riksdagsbeslut är ju ett mål som ska efterlevas men myndigheterna har inte efterlevt det och det tycker jag är djupt beklagligt, säger Saila Quicklund (M).

– Vissa saker har ändå hänt. Vi har lagt in mera pengar för att övervaka. Vissa länsstyrelser har också kommit en bit i arbetet, men det här är inte okej. Det är långt över tio procent för de flesta samebyar, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Båda två har varit riksdagsledamöter under de senaste fyra åren och båda två är väl medveten om de problem rennäringen lyfter. Båda har varit ute och träffar samebyar och på plats fått se och höra hur deras verklighet är i dag.

Politiker bör gå samman

Vad behöver göras för att samebyarna ska beslutet om tio procent ska efterlevas?

– Det är allvarligt tycker jag, om en hel riksdag nu går till beslut i en fråga, i en viktig fråga inte minst för vårt län. Så det är ju något som riksdagspolitiker i vårt län, över blockgränser måste gemensamt titta på och utöva påtryckningar på ansvarig minister och myndigheter, säger Saila Quicklund.

– Det finns mycket att göra. Nu i år fick vi i länet en mycket högre avskjutning av björn så det är klart att vi måste minska på rovdjurstrycket för rennäringen, säger Anna-Caren Sätherberg.

Men tycker du att man ska minska rovdjursstammarna?

– Jag tycker vi ska ha en samexistens naturligtvis men den ska vara så att rennäringen fungerar, säger Anna-Caren Sätherberg.

Tror inte på lagstiftning

Samebyar vill nu lagstifta om toleransnivån men det är inget som de två riksdagsledamöterna tror på.

– En lag tar väldigt lång tid att förändra och ska vi i så fall säga tio procent, eller ska den vara lägre? jag tror att det går snabbare om man ser rovdjurstrycket och jobbar tajt med länsstyrelsen, säger Anna-Caren Sätherberg.

– Det är inget som ska behövas om ansvariga politiker och myndigheter tar sitt ansvar. Nu får vi får vi kontra med uppföljningar, att vi pressar både minister och myndigheter, men om det inte skulle hjälpa, ja då ställs vi inför ett annat faktum. Men vi måste börja där, säger Saila Quicklund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer