Velma Borgh tycker passet kändes mer som lek än träning. Foto: SVT

”Det kändes som lek – inte träning”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera studier som visar på att barn i Sverige generellt sett är för stillasittande och får för lite motion. Projektet MotoriQ ska försöka få barn mer aktiva.

Den här veckan har skolorna höstlov och då passar Östersunds Jeet Kune Do att erbjuda något man kallar MotoriQ – Kampsportsskola.

Passen innehåller enkla grunder från Budo & Kampsportförbundets idrotter, men fokus ligger på rörelse av hela kroppen samt att alla ska kunna vara med. Kampsportsmomenten är nedtonade och det krävs inga förkunskaper för att vara med. Östersund är en av fyra orter i landet som testar MotoriQ – Kampsportsskola under veckan.

Fokus är på barn mellan 6 och 10 år. Det är gratis att vara med och under veckan har man ett pass om dagen.

– Många har nog erfarenhet av övningar, till exempel i skolan, där man blir utslagen och får sitta och vänta, eller att man står i kö för att göra övningarna. Här bygger alla övningarna på att det ska vara roligt och att alla rör sig tillsammans samtidigt, säger Liza Persson från Östersunds Jeet Kune Do klubb.

Barnen är med och utvärderar

Några personer från klubben har varit på utbildning i MotoriQ och efter varje pass utvärderar man övningarna tillsammans med barnen. Efter testveckan skickar man in resultaten som gör att man kan förfina passens utformning ytterligare.

8-åriga Velma Borgh, som brukar träna kampsport, var med på det allra första passet. Hon tycker det var ett roligt pass, men tycker det skiljer sig från hur träningarna brukar vara.

– I vanliga fall har vi kanske en lek i början, men här kändes hela passet som lek, säger Velma.

Skulle någon som aldrig tränat kunna vara med?

– Ja, alla kan vara med.

Se bilder från träningspasset och hör mer om MotoriQ – Kampsportskola i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.