Naturskyddsföreningen om Åreförslag: ”Det låter helt befängt”

Publicerad

– Jag tycker att det är en ganska oroväckande utveckling som vi ser, säger Malin Sahlin som är ordförande i Åres naturskyddsförening.

Långvarig exploatering har påverkat naturen i Åre negativt. Bland annat syns det i Åresjön där provfiske visat på ett kraftigt minskat rödingbestånd.

Att Åre kommun nu funderar på att göra så kallade områdesbestämmelser där vissa verksamheter kan fråntas bygglovsplikten på Åreskutan oroar därför Malin Sahlin.

– Det låter helt befängt, säger hon och fortsätter:

– Åreskutan, även om det är en stor turistmagnet, så är det inte Vilda västern, utan saker ska göras rätt där precis som på alla andra ställen, säger hon.

Pekar på miljöbalken

Hon pekar på att Åresjön är skyddad enligt Natura 2000.

– Och exploatörer, oavsett om de befinner sig på Åreskutan eller inte, omfattas ju av miljöbalken. Så det här innebär ju att man måste göra en massa miljöprövningar för att säkerställa att att det inte påverkar Åresjön negativt.

Finns det inget positivt som du kan se med att man gör områdesbestämmelser?

– Nej, vi har en naturmiljö som är väldigt känslig för mer påverkan än vad som redan har orsakat så jag ser inget positivt i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer