”Gränsen har inte varit stängd sedan andra världskriget” säger butikschefen Henrik Weile i Storlien. Foto: SVT

Butikschef i Storlien: ”Det norska samarbetet är totalt i ruiner”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin och stängda gränser har inneburit en rejäl törn för det nordiska samarbetet menar Henrik Weile, butikschef i Storlien. Läget kan också komma att påverka om folk söker jobb, eller törs köpa en stuga, i grannlandet.

Gränshandeln med Norge har drabbats hårt under pandemin och flera företagare är mycket kritiska till Norges agerande under coronapandemin.

– Gränsen har inte varit stängd sedan andra världskriget och vi har fritt kunnat röra oss mellan länderna, men nu är det norska samarbetet totalt i ruiner, säger Henrik Weile, butikschef Storlien.

Coronaviruset i Jämtlands län

Möte med statsministern

I förra veckan hade statsminister Stefan Löfven och utrikeshandelsminister Anna Hallberg ett digitalt möte med representanter från några av landets gränsområden. Där sa de att regeringen följer det här noggrant och jobbar för att stärka relationen med Norge.

”Konsekvenser för hur människor ordnar sina liv”

I omgångar har Norge, Danmark, Island och Finland haft olika typer av gränsrestriktioner mot bland annat Sverige, som istället haft gränsen öppen mot grannländerna.

– På lång sikt så är jag lite orolig för att det här av- och på-läget på gränserna kommer ha konsekvenser för hur människor väljer att ordna sina liv, säger Johan Strang, biträdande professor i Nordenstudier vid Helsingfors Universitet.

Han fortsätter:

– Kommer man att söka ett jobb i grannlandet, kommer man kunna köpa en sommarstuga i grannlandet? Sådana saker kommer folk att tänka sig för flera gånger innan de ger sig på i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet