Diakonen i Krokom: Tungt för många när pandemin tog ny fart

Uppdaterad
Publicerad

Det började lätta upp och restriktionerna avvecklades, en efter en. Men så. Allt vände utan att vi var riktigt beredda och så var vi tillbaka till de regler som kringskär våra liv. Luften gick ur och det var lätt att hamna i en förlamande ensamhet.

Helen Sjödin är diakon i Krokom och inte minst i hennes själasörjande arbete möter hon människorna som upplevt att omikron blev en virusvariant för mycket.

– Det hade ju börjat ljusna och för många har de senaste veckorna blivit ett bakslag som det inte är helt lätt att resa sig ur, säger Helen Sjödin.

Coronaviruset i Jämtlands län

Fysiskt och psykiskt påfrestande

Ensamhet är en konsekvens som ligger nära till hands, särskilt för de sköra som till varje pris måste undvika att smittas. Och ensamheten slår både psykiskt och fysiskt, till och med åldrandet går snabbare.

– Vanliga år är det mest äldre som lider i sin ensamhet. Inom kyrkan har vi på senaste tiden mött yngre människor som hamnat i ensamhet när samhället stängt ned, berättar Helen Sjödin.

Prata om allt

Som diakon kan hon slussa vidare till instanser som mer handgripligt kan hjälpa till. Och hon kan prata om allt, inte bara religiösa grubblerier om nu någon trodde det.

Vad har du då för råd till den som hamnat i ofrivillig ensamhet?

– Det viktigaste är att inte bara sätta sig ned hemma. Använd telefonen och prata med olika vänner. Gå ut på långa promenader och utanför matbutiken träffar man kanske någon att inleda ett samtal med, föreslår Helen Sjödin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet