Personal från Dialysen i Östersund, Carolina Hasselström, Caroline Andersson, Marie Mark, Marina Förström, Mona Kärrman.Till höger Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, när hon överlämnar priset. Foto: Ulf Huett

Dialysen i Östersund fick fint vårdpris: ”Vi är så lyckliga”

Publicerad

Under ”Vårdgalan” i Stockholm på fredagen så prisades personal från dialysavdelningen på Östersunds sjukhus. De fick ta emot en check på en kvarts miljon kronor. Detta för sitt framgångsrika sätt att jobba med hemdialys.

Vårdförbundspriset är ett av de största inom hälso- och sjukvård i Sverige. Det delades ut under fredagen på ”Vårdgalan” i Stockholm. Gänget från Östersunds sjukhus fick hälften av den totala prissumman på en halv miljon kronor.

 – Vi är så lyckliga! Det är det största man kan vinna som sjuksköterska i Sverige. Det berättar Marina Förström som är ute i Stockholmskvällen och firar vinsten tillsammans med kollegorna.

– Nu kommer vi fortsätta att jobba för en egenvårdsavdelning med både hemdialys, bloddialys och påsdialys. Det här priset har gett oss jättemycket energi att fortsätta arbetet.

Digital teknik

I juryns motivering till att dialysavdelningen i Östersund vinner priset står bland annat:

”I en till ytan stor region med bara ett sjukhus är utmaningarna många. För patienter som kan behöva resa 30 mil – enkel resa – för att få vård är det stort att erbjudas behandling i hemmet. Genom att implementera ny teknik i form av en digital plattform, där behandlingar kan utvärderas och justeras på distans, har vår kandidat bidragit till att öka andelen patienter med hemdialys från 15 till 60 procent. ..”

I ett pressmeddelande säger Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro:

– Vi vill uppmärksamma medlemmar som arbetar för att utveckla den personcentrerade vården tillsammans med patienter och närstående för att skapa värde i vårdmötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.