Diamanterna man funnit är de första i Sverige. OBS! Bilden är ett montage Foto: Åke Rosén/SVT

Diamanter funna av Uppsalaforskare

Uppdaterad
Publicerad

Det glimmar i de jämtländska fjällen. Åtminstone i Snasahögarna, där forskare från Uppsala universitet hittat små diamanter.

Diamanter har i Sverige tidigare påvisats som fynd i samband med guldvaskning, men aldrig helt kunnat bekräftas, och har aldrig förr hittats i fast berg.

Och enligt Jaroslaw Majka, vid institutionen för geovetenskap vid Uppsala universitet, som lett forskarstudien, är fynden värdefulla då de ger forskarna mer kunskap om den geologiska utvecklingen

– Diamanterna som vi har hittat är mer värdefulla i ett vetenskapligt perspektiv än rent ekonomiskt. Men de är riktiga diamanter.

Gamla modeller omprövas

Studien, som publiceras i tidskriften Geology, har genomförts tillsammans med forskare från Slovakien, Tyskland, Polen och Japan.

Ädelstenarna har bildats av trycket när en landmassa pressats ned av en annan.

Upptäckten av diamanterna gör att forskarna får ompröva tidigare modeller för hur sådana djupt nedpressade landmassor kan lyftas upp. Rönen publiceras i tidskriften Geology.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.