Digital träning på LSS-boende i Östersund uppmärksammas internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av digital teknik tränar Emma Ramsell och hennes vänner på LSS-boendet Storfjällvägen i Östersund. Forskare har följt träningen och ser nu goda resultat.

– Det är tydligt att digital träning fungerar väldigt bra för den här målgruppen, säger Marie Ohlsson.

Under ett års tid har boende och personal på LSS-boendet Storfjällvägen i Torvalla i Östersund tränat. Via ett digitalt träningsprogram som utformats särskilt för människor med intellektuell funktionsnedsättning genomför de regelbundet träningspass tillsammans i vardagsrummet.

– Man blir starkare och gladare, säger Emma Ramsell som är en av dom som tränar.

Det var för ett år sedan som LSS-boenden i Jämtlands län fick erbjudande att vara med i ett särskild träningsprojekt. Via digitala hjälpmedel skulle deltagarna nå upp till 150 minuters träning i veckan. Själva projektet var på tolv veckor och följdes av forskare på Mittuniversitetet.

– Den här gruppen har generellt en väldigt låg fysisk aktivitet, säger Marie Ohlsson som är en av forskarna.

Träning ger bättre sömn

När de tolv veckorna var slut fick LSS-boendena själva bestämma om de ville fortsätta med träningen på eget bevåg. LSS-boendet Storfjällvägen var en av dom som sedan dess hållit i träningen.

– Vi såg en tydlig vinning med att träna, säger Cecilia Evertsson som arbetar som stödassistent.

Något som även forskare på Mittuniveristetet kan se. Nyligen gjorde de en uppföljning och resultaten är tydliga.

– Man mår bättre och sover bättre bland annat, säger Marie Ohlsson.

Hör mer om resultaten i videon ovan.

Uppmärksammats internationellt

Nu har deras studie uppmärksammats.

– Det är många andra kommuner i Sverige som har hört av sig och som önskar att göra något liknande, säger Marie Ohlsson.

Dessutom har det uppmärksammats internationellt. Bland annat har forskarna fått presentera sina resultat i Norge och i i mars kommer representanter från Östersunds kommun och interregprojektet VälTel2.0 samt Mittuniversitetet att åka till Orlando i USA för att berätta om sitt arbete på Global Health conference and exhibition. 

Fakta om rörelse

För att må bra både fysiskt och psykiskt rekommenderar Världshälsoorganisationen, WHO, alla vuxna att träna minst 150 minuter i veckan med medelhög intensitet, alternativt 75 minuter med hög ansträningsnivå.

Enligt en undersökning som gjordes 2020 uppgav 66 procent av befolkningen, 16-84 år, att de nådde upp till WHO:s riktlinjer.

Bland personer med funktionsnedsättning rapporteras sämre livsvillkor, sämre levnadsvanor och sämre hälsa jämfört med personer utan en funktionsnedsättning.

Ungefär 10 procent av alla personer med intellektuell funktionsnedsättning når upp till WHO:s riktlinjer.

Källa: Mittuniversitetet, Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.