DNA ska spåra stöldgods

Publicerad

En unik DNA märkning med mikropunkter på dina ägodelar kan bli din bästa försäkring, för nu kan polisen i Jämtland identifiera stulet gods med hjälp av UV-lampor.

Kriminaltekniker Bo Andersson visar hur det ser ut när man lyser med en UV-lampa på ett område som blivit DNA märkt. En märkning som är unik, på två sätt. Dels via DNA och dels via mikropunkter som innehåller en sifferkombination som man med hjälp av ett mikroskåp kan avläsa och på så sett kan man spåra stöldgods till sin ägare om dom använd sig av den här märkningen.

– Det är ju så att vi hittar ägarna mycket lättare och det är ju otroligt revolutionerande ,säger Birgitta Persson ordförande Stöldskyddsföreningen Jämtland/Härjedalen och polis.

Det är SSF Stöldskyddsföreningen i Jämtland/Härjedalen som köpt in utrustning till polisen i Jämtland som gör att dom nu enkelt kan spåra märkt stöldgods.

– Lättanvändligt för konsumenterna också som kan märka sitt material. Vi kan läsa av idmärkningen och kolla vem som äger godset så det kommer att underlätta väldigt mycket, säger Bo Andersson kriminaltekniker.

Men för att det här ska fungera fullt ut måste konsumenterna vara villiga att köpa skyddet.

– Det kostar en summa men den är inte så stor jämtfört med vad man får, säger Birgitta Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer