Foto: Henrik Montgomery/TT och SVT

Dollarstore krävs på pengar

Publicerad

För första gången har Skogsstyrelsen krävt ett vite med hänvisning till timmerförordningen. Det är varuhuskedjan Dollarstore som döms av förvaltningsrätten i Jönköping att betala 800 000 kronor.

Enligt timmerförordningen får man inte handla med virke och trävaror som kommer från olaglig avverkning. Företag måste därför ha dokumentation som visar att virket är lagligt avverkat i landet som det kommer från.

Saknas information

Dokumentationen som Skogsstyrelsen fick från Dollarstore efter föreläggande om vite var ett kalkylblad med en rad produkter. På en del produkter är träslaget inte mer definierat än att det rör sig om pappersmassa.

– Det är så mycket som saknas, både vad gäller riskbedömning och dokumentation, säger Anna-Clara Sjöström, handläggare på Skogsstyrelsen, till TT.

Första gången vite döms ut

Förordningen har gällt sedan 2013 och Skogsstyrelsen har kontrollerat fler än 100 företag sedan hösten 2014. Många företag har fått förelägganden men det här är första gången som det döms ut vite i frågan.

Dollarstore meddelar TT att de kommer överklaga domen till kammarrätten:

”Förvaltningsrätten har enligt vår uppfattning missuppfattat såväl vissa omständigheter i sak samt gjort en felaktig rättslig bedömning”, skriver företaget i ett mejl.

Butikskedjan Dollarstore har fyra affärer i länet, i Strömsund, Östersund, Svenstavik och Sveg. Dollarstore har också kontor och lager i Svenstavik, och fram till 2014 hade bolaget sitt säte i Svenstavik. 2014 flyttades huvudkontoret till Kista.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer