Kranskullan Sara Wadman och Kransmasen vJoakim Kullberg presenterades i november – 100 dagar innan vasaloppsveckan dar igång. Foto: Gunilla Wikström, SVT

Så många länsbor intar Vasaloppsspåren

Publicerad

Nästan tusen skidåkare från Jämtland och Härjedalen är anmälda till Vasaloppets vintervecka som inleds med kortvasan fredag den 23 februari.

Mera precist är det 975 skidåkare från Jämtland och Härjedalen som är anmälda till de olika loppen. Den klubb i länet som har flest anmälda är Östersunds skidlöpareklubb, ÖSK.

Totalt är det drygt 60.000 åkare från 73 nationer som är anmälda. Det är 64,4 procent män och 35,6 kvinnor.

Vasaloppsveckan inleds alltså med kortvasan fredag den 23 februari, dagen därpå är det tjejvasan. Veckan avslutas med Vasaloppet söndag den 4 mars. Totalt är det tio olika lopp plus barnens Vasalopp.

SVT har tidigare rapporterat om att det i år inte är någon snöbrist i spåren, snarare tvärtom då arrangörerna fått ploga bort snö i vissa partier.

Årets kranspar är Sara Wadman och Joakim Kullberg. Vasaloppet den 4 mars sänds i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.