Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Härjedalens kommunalråd Anders Häggkvist (C) menar att kommunen kommer att ändrar arbetssätt efter domen. Anja Fjellgren Walkeapää, renägare i Mittådalens sameby tror att domen kommer få stor betydelse. Foto: SVT och Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Domen för Kappruet förändrar kommunens sätt att arbeta

Uppdaterad
Publicerad

Mittådalens sameby jublar över förra veckans dom i Mark- och miljööverdomstolen, som säger nej till en detaljplan för skidanläggningen Kappruet Turism. Härjedalens kommun meddelar att de kommer ändra sitt arbetssätt efter den här domen. Det här uppger Sameradion & SVT Sápmi.

Planerna för området skulle bland annat möjliggöra 136 nya fritidshus, hotell, nya liftar och nya nedfarter för utförsåkning vid skidanläggningen Kappruet. Enligt Mark- och miljööverdomstolen har kommunen inte använt sig av aktuella uppgifter om samebyn och inte utrett påverkan på samebyn ordentligt, när man tog beslut om detaljplan för området.

På fjällanläggningen Kappruet svarar ägaren Stefan Ohlsson att de analyserar domen innan de funderar vidare på utbyggnadsplanerna. Kommunen meddelar att de avvaktar om det kommer någon ny förfrågan, och att de nu ändrar sitt arbetssätt.

– Vi har inte gjort den här processen som vi borde gjort enligt domen och får ta lärdom av det, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C).

Från samebyns sida är man nöjd över att man nu har en dom i högsta instans.

– Den här turistanläggningen ligger ju fyra-fem kilometer ifrån ett riksintresse för renskötseln och det är anmärkningsvärt att Mark- och miljööverdomstolen har skrivit i domen att de kumulativa effekterna för renskötseln måste tas i beaktande även fast det är uppemot en halvmil till närmaste riksintresse för renskötseln. Det är väldigt bra och jag tror domen kommer få stor betydelse, säger Anja Fjellgren Walkeapää, renägare i Mittådalens sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer